løping

løping

mandag 11. juni 2012

Post maraton

En uke siden Stockholm maraton. Den største "runners high" er over, jeg føler meg normal igjen (ikke noe helt som alle er så imponert over). Jeg er tilbake på jobb og tilbake til trening; Oslo Maraton 22 September, så jeg har ikke all verdens tid til å slappe av.
På stadion i Stockholm. Jeg ser målet...

Jeg tok av meg kapsen for å se bedre ut, men det hjalp ikke mye
siden jeg som vanlig begynte å grine før mål


% dager etter maraton, kom jeg på jobb og tok blodprøve for å sjekke hva denne maraton gjorde med meg. Fortsatt så det ut som jeg hadde hjerteinfarkt (CK som sier om størrelsen på muskelskade ble på over 300 fortsatt (normalt under 100) og CKMB som sier om skaden på hjertemuskel ble fordoblet) nyrene fikk seg også et trøkk (litt blod i urin). Men nå en uke etter satser jeg på at alt er tilbake til det normalle.
Jeg har tatt noen rolige løpeturer, mest i skogen. I går var jeg på en tur med en kollega fra jobben (endelig noen vil løpe med meg) og vi løp masse opp, opp og opp i ganske rask tempo. Jeg vil faktisk løpe mye langsomere hvis jeg løp alene. Utsikten på toppen av Konnerud ble fantastisk.

man kan nesten se Holmenkollen herfra.( fra 173moh
til 345moh på toppen!)det på3km opp

Nå må jeg bare bestemme meg hvordan jeg skal trene til min neste maraton. Det blir kjedelig å gjenta samme opplege som til Stockholm; så jeg har bestemt meg på å modifisere Szalkai sitt opplegg. Skal løpe 1 langtur per uke: en uke rundt 20km og annenhvar uke litt lengre (bort i 30km). Skal også seriøst trene styrke og håper på å spise litt bedre; sundere og med tanken på frisk, sterk kropp.
 Det burde gi resultater, men spørs om jeg klarer å holde planen hvis den ikke fastsatt av andre. Foreløpig ingen lange turer. På lørdag er det I Form løpet siste løp før høsten (håper jeg kan delta, for jeg har egentlig bakvakt på lørdag). Tror ikke at jeg klarer god resultat der. Beina føles fortsatt ganske slitne og jeg har egentlig ikke lyst til å løpe fort.
Planer for 2013; flere maraton, det blir Berlin på høsten og våren....vet ikke ennå, vanskelig å bestemme seg.


6 kommentarer:

 1. Interessant (og litt skremmende) med de blodprøveresultatene!!

  Og imponerende at du allerede er klar for flere maraton i 2013, det må jeg si :)

  SvarSlett
 2. Jeg ble også SKREMT av de resultatene - akkurat slike ting jeg velger å ikke tenke på. Det og alle disse artiklene om hjerteflimmer og kondisjonstrening. (Jeg sier humbug og holder for ørene).

  Det er bare en ting å gjøre - trene mer så kroppen ikke skjønner at maraton er vanskelig. Ser jo at du allerede er godt igang!!

  SvarSlett
 3. jeg må la fagnerden slippe til: hvilke faktorer er med på å påvirke blodprøveresultatene? Det må jo nødvendigvis være forskjell mellom personer og hva er det som utgjør forskjellene? Er det feks at noen evner å restituerer seg raskere? Og har det dermed noe med mengde trening i forkant?? Jeg hakke filla peiling men synes selvsagt slike ting som dette er rasende interessant ;-)

  SvarSlett
 4. Oj, de resultatene var ganske ille... Har i grunn kjørt på ganske bra etter maraton (hva skjedde med hvileukene??) men muligens jeg skal revurdere mengden en uke eller to fremover. Modifisert Szalkai høres ut som en god plan - heller faktisk litt mot det selv. Kanskje mixe inn litt Grete... Uansett skal det styrke til også!!

  Kanskje vi ses på lørdag til iForm-løpet! (c:

  SvarSlett
 5. Hei
  Damer/jenter og div. Det med blodprøveresultater er ikke ment til å skremme dere. Gevinsten ved å trene er klart mye større en den skaden vi påfører oss under lang (og da mener jeg veeeldig lang) anstrengelse. Klart at musklene blir mørbanka når man dunker dem mot asfalt i over 4 timer. Og blodprøveresultater blir omtrent de samme for alle som løp maraton. De som vant og de som løp på 6 timer.(de som vant maraton i Stockhol måtte også hjelpes opp og ned fra palen) CK viser muskel skade og man skader musklene under så lang løp, men heldigvis blir det forbigående. Hos de som restituerer seg fortere blir blodprøvene normalisert fortere. Maraton er ikke ment for å løpe hver uke! Hos friske mennesker blir alt normalisert ganske fort. Jeg tar de blodprøver bare for gøy/nyssgjerighet/fordi jeg kan. Det er derfor man skal normalt ikke ta blodprøver etter hard trening. (det ser vi oftest hos noen unge menn som kommer til lab etter trening, styrketrening er ikke bedre for den saks skyld)
  Så bare fortsett å trene. DET ER IKKE FARLIG!!! DET ER SUNT (men det er ikke sunt å løpe maraton hver uke)
  Janicke
  Ser du meg i Oslo så bare rop. Ville være hyggelig å møte deg. Selv om jeg revurderer virkelig det løpet. Føler meg skikkelig sliten for tiden

  SvarSlett
 6. Blodprøver er moro! jeg vil anta at man vi få liknende resultater etter hard styrketrening?
  Men nok en grunn til å ta det litt med ro etter en såpass anstrengende økt.

  Bra du har planer fremover, så slipper du sånn postmaraton-blues. Men det er viktig å løpe bare for å løpe også...

  SvarSlett