løping

løping

lørdag 10. august 2013

hot hot hot, løping på ferie

Under sommer ferien skal man hvile, man skal ha mye fritid...tid til å trene, løpe kose seg, men det er ikke alltid slik man planlegger det.

I år viste jeg at jeg klarer ikke å holde meg til maratonprogrammet på ferien.
Jeg regnet med varmen, ekstremt fuktighet og ukjent terreng og regnet med at jeg kommer nok ikke løpe mye turer på lengre enn 10 km. (selvom at i programmet mitt var det planlagt tur på 30km viste jeg at den kommer jeg å droppe)
Sant nok jeg visste det men håpet på at jeg klarer litt mer trening enn det gikk annet å utføre.
I 36 varmegrader, 99% fuktighet og fullstendig ukjent terreng i et ukjent land.


jeg mistet 4 kg under ferien og det ble 4kg svette.
har etter en kort løpetur på 8km, jeg kunne bade i svette

Å løpe i denne varmen var ikke lett, jeg prøvde å starte kl 06:00 om morgen, men det var varmt allerede og det virket dumt å ofre late morgentimer på ferien. Jeg løp bare rundt i sirkler og langs motorveien siden jeg var ganske usikker på hvor jeg kunne havne hvis jeg begikk meg på en lengre tur (hele Florida er jo en svar sump og jeg ville ikke ende som en snacks for en alligator). 

ikke så veldig innbydende!?

Jeg fant ut at i varmen svømming er den beste form for trening og jeg klarte å få noen behagelige svømmeturer i bassenget. Fikk skikkelig blod på tanna og har kjempelyst å fortsette med noe svømming, bare at det blir så dyrt i lengden i Norge.

Og tilbake til formen... Det ble ikke bedre enn forrige innlegg. Begynner å lure at kanskje mannen min har rett i at jeg er for gammel til å trene så mye. Kanskje jeg er overtrent (selvom i ferien fikk jeg skikkelig lite trening), jeg finner ikke ut av dette. Knasker jern, prøvde å løpe mindre , ingen bedring, så bare fortsetter med planen. Jeg skal stille opp i Berlin og gjøre min beste. Får tenke om framtiden ut fra resultatet. Skal ikke gi opp ennå, men kanskje jeg gir opp konkurranser vi får se. 
Lykke til til dere som skal konkurrere denne måned og tvi tvi til de som skal til Berlin og Oslo maraton

kl 06:00 i Orlando og allerede 36 grader
Jeg skal på løpetur.
Min lengste der på 12km

7 kommentarer:

 1. Føler du selv at du har symptomper på overtrening? Tegn på overtrening kan arte seg litt ulikt hos ulike individer men klassisk er jo 1) små-skader 2) noen økter går greit mens andre økter går helt bånn-i-bøtta (tungt og sakte) og dette inntreffer tilfeldig. Tilfeldig i den forstand at du ikke alltid ser et mønster eller at du ikke alltid kan se en forklaring på hvorfor det gikk tungt den aktuelle dagen. Som regel er det jo typisk: "i dag gikk det tungt fordi jeg var litt sliten i bena etter mandagsøkta" men ved overtrening ser man ikke alltid en slik åpenbar forklaring de gangene det går tungt 3) du har flere økter som føles tunge og treige og som går mye saktere enn normalt enn du har gode økter 4) følelse av tiltaksløshet eller manglende overskudd. Jeg regner med at du vet dette men spørsmålet er uansett om du selv tror dette kan være en forklaring?

  Jeg tror jo også at der finnes en skala fra lett - moderat - kraftig (- kronisk) overtrent. Og at jo før man tar signalene jo bedre. Og jeg tror også at symptomer på å være "bare litt overtent" kan være vanskelig å fange opp mange ganger. Og at "litt overtrent" kan arte seg like frustrerende og vanskelig som kraftig overtrent for den det gjelder.

  Nei - jeg har bare en ting å si: tålmodighet!!! Ta tiden til hjelp - slepp ned skuldrene - tren med hjertet og finn en flyt som du føler at er ok. Å så får du vurdere om det er riktig for deg å sette press på seg selv som feks at du må komme i form til en gitt dato for å delta i et løp eller om du i denne perioden skal tenke og fokusere litt annerledes....

  Jeg vet ikke om denne kommentaren var til stor hjelp men det var i alle fall, og om ikke annet, ment å være et forsøkt på å være støttende! ;-) Håper du finner ut av dette Ania og at vi ses til et løpe en gang til høsten! ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Silja. Du hjelper definitivt. Det virker veldig mye som jeg har trent litt for mye, bortsett fra skader. JEg har hatt masse småskader ifjord og måtte ta mye pauser (kanskje det var det som redet meg), men i år kan jeg trene uavbrutt. Nå hadde jeg 3 uker med mindre løping håper at gnisten kommer tilbake.

   Slett
 2. Så godt å høyre at du unngjekk å bli ete opp av ein alligator! Det er visst ingen spøk i Florida, har eg hørt. Då er me jo virkeleg heldige i Norge, her kan me traske omkring i djupe skogar og langs elvar og føle oss ganske trygge...

  Tjaaaaa... eg trur ingenting på at du er for gamal til å trene så mykje som du gjer. Det er nok altfor mange gamle sprekingar der ute som visar at den biologiske alderen ikkje har så mykje å sei.

  Eg tenker heller at det er noko med motivasjonen eller gleden som kanskje ikkje er på plass (les litt i Siljas siste innlegg, det med glede er jo eit viktig tema)?

  Du skriv jo at du skal stille opp i Berlin og gjera ditt beste, men viss du er ærleg, hadde du gjort det same viss det var Maraton i Høneføss som hadde kosta deg 150kr?(ikkje noko mot Hønefoss, måtte berre kome på ein eller annan stad som ikkje betydde noko liksom-i motsetning til Berlin).
  Veit ikkje heilt kva eg tenkte på nå, men at det er ufatteleg tungt å trene når ein ikkje er motivert over lang tid - trening er jo stress for kroppen, den skal hente seg inn igjen etterpå, bli sterkare, men viss den ikkje gjer det, så hjelpar det ikkje med ein flott maraton i Berlin som mål.
  Eg måtte droppe ein Ironman ein gong. Ein månad i forvegen. Den hadde kosta meg 3000kr i påmelding. Fekk ikkje eitt øre igjen :(
  Men det var blitt uuthaldeleg tungt og kjedeleg å trene, for innerst inne så var eg ikkje motivert og hadde ikkje lyst, og då hjelper det lite at det ventar eit arrangement på meg der ute...

  Men du finn ut om dette! Klar frisk norsk haustluft som det snart blir, klarar kanskje litt hovudet og beina?

  Og så kult at du fekk blod på tann angåande svømming!!!
  Eg kjenner jo virkeleg ein stor gnist av motivasjon her?

  Eg håpar at du finn ein måte å trene svømming på som lar seg ordne gjennom vinteren utan for store utgifter.
  Viss du er glad i å svømme, så kan du jo unne deg i alle fall EIN vinter med regelmessig trening, og så sjå om det er verdt dei ekstra utgiftene?

  Nå blei dette ein kjempelang kommentar, men litt som Silja, så prøva eg også å støtte så godt eg kan :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har helt rett at det er noe psykisk. Jeg føler meg litt "schisifrenisk". Noen uker er jeg helt der oppe, glad og full av energi og jeg takker løping for det. I det siste dessverre den gode følelsen er borte og jeg må nok tilbake til den "happy, happy..." innstillingen.
   Jeg har nok betalt allerede merr enn 4000 kroner for Berlin og jeg har satset på det løpet siden februar, det MÅ jeg nok gjøre!!!
   Skal nok prøve med svømming litt etterpå. Jeg har trent svømming og var i bassenget 2 ganger om dagen i over 8 år, det etterlater noe smak.

   Slett
  2. Ja då er det nok godt å satse på Berlin og gjera opp status etterpå. Utan andre forventninger enn å gjennomføre på ein god måte kan jo Berlin maraton bli ei god opplevelse, med så mange deltakarar, stemninga osv...?
   Ja da har du jo virkeleg svømt ein del gjennom livet!
   Det finst jo noko som heiter Aquathlon, der ein svømmer først, og så løper etterpå, men det har eg enda ikkje hørt noko om i Norge, berre i Tyskland.
   Det hadde jo vore noko for deg, kanskje?

   Det kunne eg i alle fall tenkt meg. Eg kjenner eg blir så glad av å svømme, og det heilt utan prestasjonspress osv.
   Kanskje kjem 'happy-følelsen'din tilbake etter nokre svømmetak :)

   Slett
 3. Svømming er fin trening. Og skånsomt for kroppen, samtidig som du får trent alle musklene. Vurderer å begynne, i hvert fall hvis jeg ikke er bra i hofta framover. Dyrer enn løping er det jo, men man trenger jo ikke bruke så mange penger på sko (hvis man ikke vil svømme med svømmeføtter). Lykke til med tankene dine. Jeg er også veldig i tankeboksen for tiden, lurer på hvilken retning treningen skal ta.

  SvarSlett
 4. Lykke til med grublingen din. Det frister med litt mer variasjon, så jeg skal nok finne på noe etter Berlin, med det blir aldri slutt med løping, det er så enkelt, men kanskje jeg skal kutte ut den maratontrening, det tar så mye tid og gir meg så mye begrensninger. Kanskje jeg skal bare løpe det jeg ville og når jeg ville, bare for meg selv.
  Gi meg beskjed hva du kommer frem til og pass på hofta.

  SvarSlett